Kategoriat
Outokumpu

Outokumpu: Kesän kuuma kohde täynnä seikkailuja

Outokumpu kutsuu luonnon, kulttuurin ja maaseudun ystäviä kesän viettoon. Kuparimalmistaan ja kaivostoiminnastaan kuuluisa kaupunki sijaitsee Pohjois-Karjalassa, ja sinne on hyvät kulkuyhteydet eri puolilta Suomea. 

Matkustajaliikennettä hoitaa useampi bussiyhtiö, ja yhteyksiä on tarjolla eri kaupungeista. Junalla Outokumpuun pääsee VR:n liikennöimillä junavuoroilla useista suurista kaupungeista. Lähimmät lentoasemat ovat Joensuussa ja Kuopiossa, ja niiden kautta Outokumpuun voi matkustaa myös kansainvälisesti. Lisäksi paikalle on mahdollista saapua omalla autolla hyvien valta- ja maanteiden ansiosta.

Kotimaan ja kotiseutumatkailua tukemalla saat upeita kesäelämyksiä ja tutustut paikallisiin nähtävyyksiin.

Outokumpu – Pohjois-Karjalan Kulttuurin Keskus

Outokumpua kutsutaan leikkimielisesti Pohjois-Karjalan Berliiniksi, missä kulttuuri on läsnä niin arjessa kuin juhlassa. Ennen kaivosyhtiö tuki aktiivisesti kulttuurielämää, ja jopa palkkasi oman puhallinorkesterin. Samalla se ylläpiti omaa poliisivoimaa ja putkaa. Kuulostaako Saksan taannoiselta meiningiltä?

Tänä päivänä Outokumpu on ansainnut maineen puhtaana kulttuurikaupunkina, jossa syntyy jatkuvasti uusia luovan alan tapahtumia ja yhteistyöprojekteja. Erityisesti Vanha kaivos – kaikessa rujoudessaan ja ainutlaatuisuudessaan – houkuttelee taiteilijoita luomaan uutta. Matkailijoille kaivosmuseo ja museotunnelit puolestaan tarjoavat mieleen jääviä seikkailuita. 

Kulttuuritalo Marita 

Kulttuuritalo Marita on monipuolinen ja laadukas kulttuurikeskus, jossa esiintyvät taiteilijat, oppilaitokset ja paikalliset teatteriryhmät. Talossa toimii myös elokuvateatteri ja kulttuuritila, joka tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä.

Elokuvateatteri Marita 

Outokummun oma elokuvateatteri Marita esittää uusimmat elokuvat samanaikaisesti kuin suuremmissa kaupungeissa, mutta rennossa ja viihtyisässä ympäristössä. Kesällä ensi-iltansa saavat monet odotetut elokuvat, jotka tarjoavat viihdettä ja jännitystä lomakauden aikana.

Teatteri Kiisu 

Teatteri Kiisu sijaitsee Vanhan kaivoksen alueella ja toimii teatteri- ja konserttiareenana. Myös Outokummun sirkus harjoittelee tilassa, jossa on runsaasti korkeutta ja avaruutta.

Taiteilijaresidenssi 

Outokummun kansainvälinen taiteilijaresidenssi houkuttelee taiteilijoita kaikilta taiteen aloilta. Residenssi tarjoaa tekijöilleen tilan luovaan työhön ilman vuokrakustannuksia. Vastapalveluksena taiteilijat sitoutuvat esittelemään työnsä tuloksia avoimissa näyttelyissä ja esityksissä. 

Outokummun vanhat talot kutsuvat matkalle menneisyyteen

Outokummun arkkitehtuurissa on omanlaistaan omaperäisyyttä. Vuosikymmenten saatossa kuparikaivoksen ympärille syntynyt kaivosyhdyskunta on houkutellut maamme arvostetuimpia arkkitehtejä suunnittelemaan alueen rakennuksia. Tämän ansiosta Outokummun kaduilla voi ihastella eri aikakausien ja tyylisuuntausten vaihtelua.

Tutustuminen tähän arkkitehtuurin aarreaittaan kannattaa aloittaa Kummunkadulta ja suunnata kohti Vanhaa kaivosta. Kaivoksen läheisyydessä sijaitsevat Kyykerin ja Raivionmäen kaupunginosat tarjoavat idyllisiä kujia, joita voi tutkia vaikka lainapyörän selässä.

Itä-Suomen Kulttuuripolut ry on järjestänyt suosittua ”Vanhat talot” -tapahtumaa Outokummussa vuodesta 2017 lähtien. Tapahtumassa paikalliset kodit ja julkiset rakennukset avaavat ovensa yleisölle tarjoten ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua siihen, millaista elämä Outokummun kaivoksen varjossa nykypäivänä on. Esityslistaan kuuluu myös yleisöluentoja ja muuta mielenkiintoista ohjelmaa. 

Kesällä 2023 tapahtuma järjestetään 4.-6.8. ja se keskittyy erityisesti Outokummun alueen muinaishistoriaan. 

Erämaa kämmenellä – Aktiivisen luontoharrastajan unelmapaikka

Outokummun Erä- ja luontokeskus tarjoaa monipuolisen luontokohteen, joka sopii niin aktiiviselle harrastajalle kuin luonnon kauneudesta nautiskelijalle. Suomen parhaiden uimarantojen, Särkiselän rantojen, äärellä voi nauttia rantariemuista. Alueella on hyvä palveluvarustus, mukaan lukien leirintäalue, kesäkahvila, välinevuokraamo ja leirikeskus.

Harrastusmahdollisuuksia löytyy yhtä monia kuin hyviä nettikasinoita rahapeleistä kiinnostuneille suomalaisille. Tarjolla on patikkapolkuja, virkistyskalastusalue sekä ainutlaatuinen 12-järven melontakierros. Kaiken tämän kruunaavat upeat harju- ja järvimaisemat sekä monipuolinen kasvisto ja eläimistö.

Kesä-elokuussa opastuskeskuksena toimii Kaunisniemen kahvila, josta voi hankkia karttoja, kalastuslupia ja vuokravälineitä. Majoitusta tarjoavat kesä-elokuussa Särkiselän leirintäalue ja ympäri vuoden Kolmikannan leirikeskus.

Virkistävä Viuruniemi 

Outokummun eteläisimmässä kylässä, Viuruniemessä, asukasluku kaksinkertaistuu kesäisin mökkiläisten saapuessa. Kaupungin upea uimaranta, Isäntähiekka, houkuttelee paikalliset ja kesävieraat nauttimaan kesästä vedessä. Kylällä on säilynyt vanhaa rakennuskantaa, kuten perinteisiä nuottakoteja.

Kesäisin Kervilän tilan myllyriihessä toimii kesäkahvila, jossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Kyläyhdistyksen lisäksi aktiivista toimintaa tarjoavat Viuruniemen marttayhdistys, metsästysseura ja kalastuskunta. Kylän yhteisenä tukikohtana toimii Lypsyniemen kylätalo, jota voi myös vuokrata erilaisiin tarkoituksiin.

Rauhaa ja luonnonkauneutta Rikkarannassa

Rikkarannan kylä sijaitsee kirkkaan Rikkaveden rannalla, jonka maisemaa koristavat kallioiset kumpareet ja niityt. Kylän kauniissa ympäristössä kulkee neljän kilometrin mittainen maisemaretkireitti, jota aktiivinen Rikkaveen kyläyhdistys mielellään opastaa. Alueella on myös 30 geokätkön reitti.

Kylässä järjestetään näyttelyitä, teatteriesityksiä, talkoita, juhlia ja muita yhteisiä tapahtumia. Talvisin kyläyhdistys ylläpitää hiihtolatua huomioiden sääolosuhteet. Alueella toimii myös Rikkarannan kalavesien osakaskunta. 

Erikoisuutena kylässä on yhteiseen käyttöön rakennettu olkipaalitalo. Kohde on rakennustekniikaltaan ainutlaatuinen, ja taloon mahtuu juhlimaan tai kokoustamaan jopa 20 henkilöä. Ehkä juuri tämän erikoisuuden vuoksi Rikkavesi valittiin Pohjois-Karjalan Vuoden kyläksi vuonna 2020. 

Majoitusvaihtoehdot Outokummussa – Rentoja yöpymisvaihtoehtoja kauniissa ympäristössä

Outokummun majoitusvaihtoehdot tarjoavat miellyttävän ja luonnonläheisen kokemuksen kesälomailijoille. Alueelta löytyy viihtyisiä mökkejä ja loma-asuntoja, jotka tarjoavat kodikkaan ja rentouttavan ympäristön. Lisäksi alueella on useita leirintäalueita jotka tarjoavat palveluita, kuten caravan- ja telttapaikkoja, huoltorakennuksia sekä erilaisia aktiviteetteja.